«Δεν θα επιτρέψω να καταγραφούμε στην Ιστορία ως δειλοί», δηλώνει στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» ο ηγούμενος της Μονής Σινά – «Ελπίζω ότι δεν θα θιγούν οι κόκκινες γραμμές μας στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής με την αιγυπτιακή κυβέρνηση»
«Η κυβέρνηση μας έχει διαβεβαιώσει ότι θα πράξει το μέγιστο για την προάσπιση των δικαιωμάτων της Μονής», τονίζει στη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο», την πρώτη σε ελληνική εφημερίδα, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Σινά, Φαράν και Ραϊθώ, Δαμιανός, καθηγούμενος της Ιεράς Αυτονόμου Αυτοκρατορικής Μονής και Αρχιεπισκοπής Θεοβαδίστου Ορους Σινά.
Περιμένει την επόμενη εβδομάδα να έρθει στη Βουλή η αναγνώριση σε ΝΠΔΔ της Μονής στην ελληνική επικράτεια.
Αειθαλής μαχητής, συγκινητικός και στοργικός στο 90ό έτος της ηλικίας του, ξεδιπλώνει μία προς μία όλες τις πτυχές του προβλήματος που ανέκυψε μετά την έκδοση των δικαστικών αποφάσεων που δυναμίτισαν την επιχειρούμενη διακρατική συμφωνία και δηλώνει παρών, «πηδαλιούχος» και στα δύσκολα.
«Ο Δαμιανός είναι το Σινά», υποστηρίζουν όσοι γνωρίζουν καλά τα τεκταινόμενα και εκτεινόμενα στη σιναϊτική χερσόνησο και υπογραμμίζουν τη διορατικότητα της σκέψης του για το μέλλον της περιοχής σε μια εποχή κοσμογονικών γεωπολιτικών εξελίξεων.
Και πώς θα μπορούσε να παραγνωριστεί η προσωπική, αδελφική σχέση του με τον Αγιο Παΐσιο, από το μακρινό 1962, όταν ύστερα από παρότρυνση του Δαμιανού ο Παΐσιος μετέβη για περίπου δυόμισι χρόνια στο Σινά, ενώ τον Ιούλιο του 1994 ανέγνωσε στον γέροντα Παΐσιο τη συγχωρητική ευχή πριν από την κοίμησή του.
Σεβασμιώτατε, τις ημέρες αυτές ξεδιπλώνεται γύρω μας, με επίκεντρο τη Μέση Ανατολή, ένας σύγχρονος Αρμαγεδδώνας. Ποιες είναι οι σκέψεις σας;
Η Ορθοδοξία έχει μακραίωνη καταγεγραμμένη και αδιαμφισβήτητη μαρτυρία κατά της βίας και των συγκρούσεων και υπέρ του διαλόγου και της ειρήνης μεταξύ των λαών αλλά και των θρησκειών. Γι’ αυτό και απευθύνω έκκληση προς ηγέτες και κυβερνήσεις, κρατών και λαών, να επιδείξουν την αναγκαία αυτοσυγκράτηση και προσεύχομαι προς τούτο. Το ίδιο προτρέπω να κάνουμε όλοι μας.
Πώς βλέπετε τον ρόλο της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην οικουμένη, στον σύγχρονο και δυστοπικό γεωπολιτικό χάρτη που έχει αρχίσει να διαμορφώνεται;
Ρόλος αφυπνίσεως, ενωτικός, ειρηνικός. Εκεί που οι εξελίξεις είναι επικίνδυνες και τα γεγονότα λαμβάνουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις η Ορθοδοξία με την παρουσία της σε κάθε τόπο μπορεί με την πατερική διδασκαλία και την παράδοση να πραΰνει τις ψυχές και να καταυγάσει τον νου των ανθρώπων για να αντιληφθούν το μεγάλο κακό που επισωρεύεται. Να αναδείξει το μεγάλο δώρο της ειρήνης για την οποία πάντοτε προσεύχεται.
Θεωρείται ειδικότερα ότι η ιστορική Μονή Αγίας Αικατερίνης Σινά έχει να διαδραματίσει κάποιον ρόλο σε αυτόν τον νέο κόσμο;
Ευρισκόμενοι όλοι μας σε ένα σταυροδρόμι θρησκειών και πολιτισμών, έχουμε την εμπειρία 1.500 ετών και πλέον. Εμπειρία καταλλαγής, συνύπαρξης, εμπειρία αλληλοκατανόησης, αγαπητική σχέση με τους λαούς της περιοχής, ανεξαρτήτως θρησκείας και φυλής.
Σε ποιο σημείο βρίσκεται τώρα η υπόθεση της Μονής μετά την έλευση της ελληνικής αντιπροσωπείας στο Κάιρο προ εικοσαημέρου; Τι έχουμε να περιμένουμε τις επόμενες ημέρες;
Κατ’ αρχάς, την κατάληξη των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβερνήσεως μετά της αιγυπτιακής, ευελπιστώντας ότι δεν θα θιγούν οι κόκκινες γραμμές μας. Προσευχόμεθα νυχθημερόν για το καλύτερο.
Πληροφορούμαι πως τις επόμενες ημέρες θα έρθει εις δημόσια διαβούλευση στο ελληνικό κοινοβούλιο το σχέδιο νόμου για την απόδοση στη δοκιμαζομένη Μονή της ιδιότητος του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου. Ενα βήμα απαραίτητο για την εν Ελλάδι περαιτέρω νομική θωράκιση της αδελφότητος.
Όλα αυτά τα χρόνια που είχατε τη δικαστική περιπέτεια για τα 71 ακίνητα, είχατε κάποια ένδειξη για το πού οδηγείται η κατάσταση;
Όχι, καμία. Διατηρήσαμε το θέμα μακριά από τη δημοσιότητα. Μας ανησυχούσε η καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις που παρατηρούσαμε, αλλά πέραν τούτου πάντα ελπίζαμε πως το καλό κλίμα που επισφραγίστηκε στη συνάντηση του αιγύπτιου προέδρου με τον έλληνα Πρωθυπουργό θα αποτυπωνόταν στην υπογραφή του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Πάντα υπάρχει η ελπίδα…
Πώς κρίνετε τις ελληνοαιγυπτιακές διαπραγματεύσεις για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό που επέκειτο να υπογραφεί και τελικά «πρόλαβε» η δικαστική απόφαση;
Από ελληνικής πλευράς υπήρξε άψογος χειρισμός της Επιτροπής υπό τον γ.γ. Θρησκευμάτων Γ. Καλαντζή. Τη σημερινή κατάσταση εξήγησα αναλυτικά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνο Τασούλα, με τον οποίο συναντήθηκα.
Τόνισα στον κ. Τασούλα ότι η κυβέρνηση μας έχει διαβεβαιώσει ότι θα πράξει το μέγιστο για την προάσπιση των δικαιωμάτων της Μονής. Είναι πολύ συγκινητικό που αυτές τις ώρες αισθανόμεθα όλη την Ελλάδα δίπλα μας. Είμεθα ευγνώμονες.
Εάν, παρά ταύτα, η αναμενόμενη κατάληξη δεν είναι η επιθυμητή, έχετε κάποιο plan b να κινηθείτε (π.χ. προσφυγή σε κάποιο διεθνή οργανισμό κ.λπ.);
Όλα θα εξεταστούν την κατάλληλη ώρα. Να είστε βέβαιος περί αυτού. Εύχομαι συνεχώς το πρόβλημα να λυθεί άμεσα ώστε να επισφραγιστούν, για μία ακόμη φορά, οι αδελφικές σχέσεις των δύο λαών. Δεν θα επιτρέψω να καταγραφούμε στην Ιστορία ως δειλοί, ριψάσπιδες.
Λάμπουν στο στερέωμα της αιωνιότητας τα πρόσωπα των Σιναϊτών που είτε με τα δάκρυα είτε με το αίμα τους στερέωσαν τη Μονή μας.
Εχω διακονήσει στο Σινά επί 64 συνεχή έτη, τα 52 εξ αυτών ως καθηγούμενος και Αρχιεπίσκοπος. Γνωρίζω ακόμη και με κλειστούς οφθαλμούς κάθε πτυχή και κάθε ρωγμή του τείχους της Μονής αλλά και κάθε πέτρα στο Θεοβάδιστο Ορος.
Οπως επίσης και τα πρόσωπα των Βεδουίνων, με τις φυλές των οποίων συνυπήρξαμε επί αιώνες ειρηνικά και αγαπητικά.
Σκοπεύετε δηλαδή…
Μη βιάζεσαι, Δημήτρη μου. Δεκαπέντε αιώνων διδαχές, μαρτυρίες και η Αγία Αικατερίνη θα μας φανερώσουν το θέλημα του Κυρίου. Να γνωρίζετε κάτι.
Η σιναϊτική αδελφότητα είμεθα φύλακες πανιέρου προσκυνήματος με άθλημα τη θυσία. Οπότε χρειάστηκε ανά τους αιώνας οι πατέρες θυσίασαν ακόμα και τη ζωή τους για να προστατέψουν τη Μονή.
Είστε στη Μονή Αγίας Αικατερίνης από 27 ετών. Από το μακρινό 1973! Από τους ηγέτες της περιοχής ποιον ξεχωρίζετε;
Ο σημερινός πρόεδρος, Αλ-Σίσι, είναι μακράν ο καλύτερος. Υπερασπίστηκε και κατοχύρωσε σε μεγάλο βαθμό τη θρησκευτική ελευθερία. Άνοιξαν πολλές εκκλησίες. Ορθόδοξες, κοπτικές, όλες.
Είναι ο κατάλληλος ηγέτης να οδηγήσει τη χώρα του στη σύγχρονη εποχή μέσα από τις αρχές του δικαίου και του σεβασμού των ατομικών ελευθεριών. Είναι εξαιρετικός κυβερνήτης και μεγάλη ευλογία για την Αίγυπτο.
Όλες αυτές τις ημέρες δοκιμασίας και με τα όσα ακούγονται ή γράφονται, σκεφτήκατε κάποια στιγμή να αποσυρθείτε;
Κοιτάξτε. Δεν μπορώ να κρύψω την πικρία μου, πως εισελθών πια στην 9η δεκαετία της ζωής μου, εν έτει 2025, σε χρόνια θριάμβου του δικαίου, βλέπω να απειλούνται κεκτημένα 1.500 ετών και πλέον.
Συνθήκες και αρχές που δεν αμφισβητήθηκαν από κατακτητές και βαρβάρους, τίθενται εν αμφιβόλω στον αιώνα της επικράτησης των αρχών του δικαίου και του ανθρωπισμού.
Λυπούμαι αλλά και αντιλαμβάνομαι ότι ο ρόλος μου να συνδιαμορφώσω στο μέτρον του δυνατού και επιθυμητού είναι σήμερα όσο ποτέ άλλοτε σημαντικός. Πηδαλιούχος στα καλά χρόνια αλλά και στις δυσκολίες και τις φουρτούνες.
Σεβασμιότατε, παρακολουθώντας τις προηγούμενες ημέρες αυτή την καταπληκτική σειρά της τηλεόρασης του Mega για τον βίο του Αγίου Παϊσίου, προσέξαμε πως είχατε έναν σύνδεσμο με τον Αγιο Παΐσιο. Συγχωρέστε με, αλλά μετά το 7ο επεισόδιο της σειράς έψαξα τις πηγές στο Ορος. Αληθεύει ότι εσείς του διαβάσατε τη συγχωρητική ευχή;
Ναι, παιδί μου.
Ησασταν…
Ήμουν ο τελευταίος που τον είδε προ της κοιμήσεώς του, Δημήτρη μου. Ήμουν εκείνος που τον έπεισε να έλθει και να βοηθήσει την αδελφότητά μας στο Σινά, παρόλο που ήμουν μόλις ενός έτους μέλος της αδελφότητος.
Πήγα το 1961 και ο Αγιος Παΐσιος ήλθε το 1962 και έμεινε μαζί μας για δύο χρόνια. Τον έβλεπα και επικοινωνούσαμε.
Μια ευχή, Σεβασμιότατε, για το τέλος.
Γνωρίζετε πως στη Μονή, στο σημείο όπου ευρίσκεται η Φλεγόμενη Βάτος και σήμερα το παρεκκλήσιο, φωνή Θεού είπε στον Μωυσή να βγάλει τα σανδάλια του «γιατί εδώ είναι άγιο χώμα».
Είναι το μόνο σημείο ανά τον πλανήτη όπου οι χριστιανοί εισερχόμεθα από τότε μέχρι σήμερα ανυπόδητοι. Αντιλαμβάνεσθε το εκτυφλωτικό Φως, το Φως της συνέσεως και της αγάπης, το Φως της συνύπαρξης και του διαλόγου που η Μονή Σινά, ως φορέας μιας απόλυτα μοναδικής παραδόσεως, εκπέμπει ανά την οικουμένη;
Όπως σου είπα λοιπόν και στην αρχή, εύχομαι αυτό το Άγιο Φως να καταυγάσει άρχοντες και αρχομένους και η Μονή μας να είναι στο διηνεκές φάρος αγάπης και ανθρωπισμού.
ΠΗΓΗ : romfea.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.