
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προσεύχεται στο Τείχος των Δακρύων στην Ιερουσαλήμ,
13 Απριλίου 2018 (Φωτογραφία: Shutterstock)
Μααγιάν Χόφμαν
Η συνύπαρξη πίστης και ασφάλειας οδήγησε στο ιστορικό χτύπημα των Ηνωμένων Πολιτειών χθες το βράδυ σε τρεις από τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν - συμπεριλαμβανομένης της καταστροφής του Φορντόου, της μεγαλύτερης και πιο βαθιά θαμμένης υπόγειας εγκατάστασης του Ιράν, σύμφωνα με τον Υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Πίτερ Χέγσεθ.
Αλλά η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να επιτεθεί στο Ιράν δεν ήταν απλώς μια στρατιωτική κίνηση προς υπεράσπιση του Ισραήλ ή της Αμερικής. Για πολλούς, ήταν μια πνευματική πράξη - μέρος μιας ευρύτερης μάχης μεταξύ καλού και κακού και μιας αναζήτησης ειρήνης στη Μέση Ανατολή, το Ισραήλ και τον κόσμο.
«Αυτή είναι μια πνευματική μάχη – μια σύγκρουση μεταξύ φωτός και σκότους, αλήθειας και ψεύδους, καλού και κακού», έγραψε ο σχολιαστής Jeremy Gimpel στην ιστοσελίδα του Land of Israel. «Καθώς το Ισραήλ αντιμετωπίζει μια από τις μεγαλύτερες απειλές του, τα λόγια της Τορά ζωντανεύουν για άλλη μια φορά».
Ο ίδιος ο Τραμπ φαινόταν πεπεισμένος ότι εκτελούσε μια ιερή, αν και πρακτική, αποστολή – έναν πόλεμο που διεξήχθη στο όνομα του Θεού και με τη βοήθεια του Θεού.
Το βράδυ του Σαββάτου, καθώς απευθυνόταν στις Ηνωμένες Πολιτείες, έκλεισε την ομιλία του με τα εξής λόγια: «Θέλω απλώς να πω ότι σε αγαπάμε, Θεέ, και αγαπάμε τον σπουδαίο στρατό μας. Προστάτεψέ τους. Ο Θεός να ευλογεί τη Μέση Ανατολή. Ο Θεός να ευλογεί το Ισραήλ και ο Θεός να ευλογεί την Αμερική».
Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επανέλαβε αυτόν τον πνευματικό τόνο στην ομιλία του, ευχαριστώντας τις ΗΠΑ και δηλώνοντας: «Με τη βοήθεια του Θεού, θα νικήσουμε».

Φωτογραφία του Πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στο τηλέφωνο με τον
Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, 21 Ιουνίου 2025.
(Φωτογραφία: Avi Ohayon/GPO)
Σε έναν κόσμο που συχνά παραγκωνίζει την πίστη, η απόφαση του Τραμπ - και η πλημμύρα θρησκευτικής γλώσσας από τους Ρεπουμπλικάνους ηγέτες στο Κογκρέσο και τη Γερουσία - έμοιαζε με σημείο καμπής. Ήταν ένα σημάδι ότι η Αμερική μπορεί να επαναπροσδιορίζει τις ρίζες της, επιστρέφοντας στις αξίες πάνω στις οποίες χτίστηκε: πίστη, σκοπό και το σύνθημα «Στον Θεό Εμπιστευόμαστε».
Πολλοί άνθρωποι της πίστης έχουν παρουσιάσει τη μάχη εναντίον του Ιράν ως μια πνευματική αντιπαράθεση. Για τους θρησκευόμενους υποστηρικτές του Τραμπ, η επίθεση θεωρείται όχι μόνο ως μια τολμηρή γεωπολιτική κίνηση, αλλά και ως η εκπλήρωση του θελήματος του Θεού.
Η απόφαση του Τραμπ να επιτεθεί προαναγγέλθηκε από ένα μήνυμα κειμένου που του έστειλε την περασμένη εβδομάδα ο Πρέσβης των ΗΠΑ στο Ισραήλ, Μάικ Χάκαμπι. Το μήνυμα, το οποίο ο Τραμπ επέλεξε να μοιραστεί στο Truth Social και μέσω των επίσημων καναλιών κοινωνικής δικτύωσης του Λευκού Οίκου, αντανακλούσε την Ευαγγελική Χριστιανική οπτική που φέρνει ο Χάκαμπι στους συμβούλους του. Σε αυτό, προέτρεψε τον πρόεδρο να «ακούσει τους ουρανούς» και να αφήσει τη θεϊκή καθοδήγηση να διαμορφώσει τις αποφάσεις του σχετικά με τον πόλεμο του Ισραήλ με το Ιράν.
«Ο Θεός σε έσωσε στο Μπάτλερ της Πενσυλβάνια, για να γίνεις ο πιο σημαντικός πρόεδρος εδώ και έναν αιώνα – και ίσως ποτέ», έγραψε ο Χάκαμπι. «Δεν υπήρξε ποτέ στη ζωή μου πρόεδρος σαν εσένα, από την εποχή του Τρούμαν το 1945».
Συνέχισε: «Πολλές φωνές σας μιλούν, κύριε, αλλά μόνο ΜΙΑ φωνή έχει σημασία. Η φωνή ΤΟΥ», αναφερόμενος στον Θεό. «Πιστεύω ότι θα ακούσετε από τον ουρανό, και αυτή η φωνή είναι πολύ πιο σημαντική από τη δική μου ή ΟΠΟΙΟΥΔΗΠΟΤΕ άλλου».
Το πνευματικό πλαίσιο της στιγμής δεν περιοριζόταν στους Αμερικανούς ηγέτες. Ακόμη και ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Γκίντεον Σαάρ ξεκίνησε τις δημόσιες δηλώσεις του για την επίθεση την Κυριακή με μια παραδοσιακή εβραϊκή προσευχή ευγνωμοσύνης: «Ευλογημένος είσαι, Κύριε ο Θεός μας, Κυρίαρχε του Σύμπαντος, που μας έδωσες ζωή, μας στήριξες και μας επέτρεψες να φτάσουμε σε αυτή την ημέρα».
Επιπλέον, το όνομα του πολέμου – Επιχείρηση Rising Lion – έχει βιβλικές ρίζες. Το όνομα προέρχεται από ένα εδάφιο στο Βιβλίο των Αριθμών: «Ιδού, ο λαός θα σηκωθεί σαν μεγάλο λιοντάρι και θα υψωθεί σαν νεαρό λιοντάρι· δεν θα ξαπλώσει μέχρι να φάει από το θήραμα και να πιει το αίμα των σκοτωμένων» (Αριθμοί 23:24) .
Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου τοποθέτησε ένα σημείωμα που περιείχε μέρος αυτού του στίχου – «Ο λαός θα ξεσηκωθεί σαν λιοντάρι» – στο Δυτικό Τείχος την Πέμπτη, λίγες ώρες πριν το Ισραήλ επιτεθεί στο Ιράν.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός τοποθετεί μια σημείωση στον Δυτικό Τείχος που γράφει:
«Ένας λαός που σηκώνεται σαν λέαινα, και σαν λιοντάρι υψώνεται». (Αριθμοί 23:24)
(Φωτογραφία: Ziv Koren)
Το εδάφιο είναι μέρος μιας προφητικής ευλογίας που έδωσε ο Βαλαάμ, ένας ειδωλολάτρης μάντης που προσλήφθηκε από τον Βαλάκ, βασιλιά του Μωάβ, για να καταραστεί τους Ισραηλίτες. Αλλά αντί για κατάρα, ο Βαλαάμ είπε μια ευλογία - δηλώνοντας ότι το Ισραήλ θα ξεσηκωθεί δυνατό και θα νικήσει τους εχθρούς του, υποστηριζόμενο από θεϊκή δύναμη.
Αυτό το πνευματικό πλαίσιο αντικατοπτρίζει τον τρόπο με τον οποίο πολλοί Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν εδώ και καιρό απεικονίσει τον πόλεμο εναντίον του Ιράν και των τρομοκρατικών οργανώσεων που το αποτελούν: όχι μόνο ως στρατιωτική επιχείρηση αλλά ως ηθικό αγώνα - μια σύγκρουση μεταξύ σωστού και λάθους, καλού και κακού, Θεού και διαβόλου.
«Στις σελίδες της ανθρώπινης ιστορίας, αυτή είναι μια στιγμή που οι αρχές της ελευθερίας, της ευθύνης και της ασφάλειας θριάμβευσαν. Μια αποφασιστική στιγμή μεταξύ του άξονα του τρόμου και του κακού και του άξονα της ελπίδας», έγραψε ο Ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ το πρωί της Κυριακής, αφού έμαθε για την αμερικανική επιδρομή.
Την περασμένη εβδομάδα, λίγες μέρες αφότου το Ισραήλ χτύπησε το Ιράν, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έδωσε συνέντευξη στο ABC News . Σε αυτήν, τόνισε τον μακροχρόνιο κίνδυνο που θέτει το ιρανικό καθεστώς.
«Έχουμε μισό αιώνα συγκρούσεων που εξαπλώνονται από αυτό το καθεστώς που τρομοκρατεί τους πάντες στη Μέση Ανατολή· έχει βομβαρδίσει τις πετρελαιοπηγές της Aramco στη Σαουδική Αραβία· εξαπλώνει την τρομοκρατία, την ανατροπή και το σαμποτάζ παντού», δήλωσε ο Νετανιάχου. «Αυτό που θέλει το Ιράν είναι ο «αέναος πόλεμος» και μας φέρνουν στο χείλος του πυρηνικού πολέμου. Στην πραγματικότητα, αυτό που κάνει το Ισραήλ είναι να το αποτρέψει αυτό, να τερματίσει αυτή την επιθετικότητα, και μπορούμε να το κάνουμε αυτό μόνο αντιστεκόμενοι στις δυνάμεις του κακού».
Πρόσθεσε:
«Σήμερα, είναι το Τελ Αβίβ. Αύριο, είναι η Νέα Υόρκη. Κοιτάξτε, καταλαβαίνω το "Πρώτα η Αμερική". Δεν καταλαβαίνω το "Αμερική Νεκρή". Αυτό θέλουν αυτοί οι άνθρωποι. Φωνάζουν "Θάνατος στην Αμερική". Έτσι, κάνουμε κάτι που είναι στην υπηρεσία της ανθρωπότητας, της ανθρωπότητας, και είναι μια μάχη του καλού ενάντια στο κακό... Μερικές φορές, πρέπει να πάρεις θέση ενάντια στο κακό. Και αυτό καταλαβαίνει ενστικτωδώς ο αμερικανικός λαός. Οι περισσότεροι από αυτούς, πρέπει να πω. Και αυτό καταλαβαίνει ο Πρόεδρος Τραμπ».
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, δεκάδες Ρεπουμπλικάνοι, καθώς και ορισμένοι Δημοκρατικοί, συσπειρώθηκαν πίσω από τον πρόεδρο . Ο γερουσιαστής Τεντ Κρουζ δήλωσε ότι η αμερικανική επίθεση «αντιμετωπίζει την αποκαλυπτική απειλή που θέτει ένα ιρανικό πυρηνικό οπλοστάσιο».
Πολλοί νομοθέτες, επαναλαμβάνοντας τον Τραμπ, επικαλέστηκαν τον Θεό στις απαντήσεις τους – ζητώντας να «ευλογήσει τα στρατεύματά μας», «να ευλογήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής» και ακόμη και να «ευλογήσει τον Πρόεδρο Τραμπ».
«Προσευχόμαστε για σοφία στον Πρόεδρο Τραμπ και την ομάδα του καθώς προωθούν την αμερικανική ειρήνη μέσω της ισχύος. Ο Θεός να ευλογεί τα στρατεύματά μας», δήλωσε η βουλευτής Τρέισι Μαν.
Ο βουλευτής Τιμ Μουρ τόνισε τα παγκόσμια διακυβεύματα:
«Το ριζοσπαστικό καθεστώς του Ιράν αποτελεί απειλή για την ελευθερία παντού και έχει περάσει δεκαετίες σπέρνοντας τον τρόμο σε όλο τον κόσμο. Ο Πρόεδρος Τραμπ κατέστησε σαφές ότι οποιαδήποτε επίθεση εναντίον Αμερικανών ή των συμμάχων μας θα αντιμετωπιστεί με συντριπτική βία. Είθε ο Θεός να ευλογεί και να προστατεύει τα στρατεύματά μας καθώς αντιμετωπίζουμε το κακό του Ιράν και των τρομοκρατών πληρεξουσίων του».
Και σε όλες τις δηλώσεις, υπήρχαν πολλές προσευχές για ειρήνη.
«Ειρήνη μέσω της δύναμης στην πράξη», δήλωσε ο βουλευτής Ναθάνιελ Μόραν.
«Ο Πρόεδρος και όσοι στον σπουδαίο στρατό μας είναι υπεύθυνοι για την επιτυχή εκτέλεση αυτής της δύσκολης αποστολής έχουν παράσχει μια ουσιαστική ευκαιρία για διαρκή ειρήνη στη Μέση Ανατολή και ασφάλεια στις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους μας», πρόσθεσε ο βουλευτής Ντέιβιντ Ρούζερ.
Η εκπρόσωπος Μαρία Σαλαζάρ επανέλαβε την ελπίδα απλά:
«Είθε να επικρατήσει η ειρήνη».
Για τους Ευαγγελικούς, η έκκληση για ειρήνη είναι βαθιά ριζωμένη στις γραφές. Λατρεύουν την βιβλική οδηγία να «προσεύχονται για την ειρήνη της Ιερουσαλήμ». Ο Ιησούς είπε: «Μακάριοι οι ειρηνοποιοί» και ο Απόστολος Παύλος υπενθύμισε στους πιστούς: «Εί δυνατόν, κατά το μέτρο που εξαρτάται από εσάς, να ειρηνεύετε με όλους τους ανθρώπους».
Εκατομμύρια Ευαγγελικοί Χριστιανοί παγκοσμίως προσεύχονται καθημερινά για ειρήνη στην Ιερουσαλήμ. Έτσι, για τους πιστούς, το χτύπημα στο Ιράν δεν ήταν πράξη πολέμου - ήταν ένα βήμα προς την απάντηση αυτής της προσευχής.
Επειδή όταν κάποιος πιστεύει ότι ο κόσμος είναι παγιδευμένος σε μια μάχη μεταξύ καλού και κακού, και ο στόχος είναι η αληθινή και διαρκής ειρήνη, τότε η αντίσταση στο σκοτάδι δεν είναι απλώς δικαιολογημένη - είναι θεϊκά καθορισμένη.
ΠΗΓΗ : allisraelnews.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.